Κίνδυνοι και Απειλές

  Το οικοσύστημα των Αλυκών βρίσκεται κάτω από συνεχή κίνδυνο.Η ανθρώπινη επέμβαση είναι ιδιαίτερα εμφανής αφού μέσα στο υγροτοπικό σύστημα των Αλυκών κατασκευάστηκαν έργα όπως δρόμοι, αεροδρόμιο, σταθμός επεξεργασίας λυμάτων, εργοστάσιο αφαλάτωσης και σπίτια. Επίσης, άλλες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και επεμβάσεις, όπως η απόρριψη σκυβάλων και μπαζών, απόρριψη λυμάτων από υποστατικά, η βόσκηση, η φύτευση πριν από χρόνια ξένων ειδών για την περιοχή (π.χ. ακακίες) και η παράνομη οδήγηση εντός των Αλυκών υποβαθμίζουν την υπάρχουσα χλωρίδα και πανίδα.
   Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της ζημιάς που έγινε στις Αλυκές μας από την ανθρώπινη επέμβαση ήταν η λειτουργία για χρόνια του σκοπευτηρίου και η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας σφαιριδίων μολύβδου στο βυθό της Αλυκής που προκάλεσε το θάνατο σε 52 φλαμίνγκο το 2003. Ευτυχώς μετά απ’ αυτό το σκοπευτήριο αναγκάστηκε να κλείσει αλλά ακόμη ο μόλυβδος ανιχνεύεται στα νερά της Αλυκής αποδεικνύοντας ότι η διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας δεν είναι πάντοτε ανατρέψιμη. Κατά την περσινή χρονιά λόγω της πολυομβρίας οι Αλυκές συγκέντρωσαν μεγάλες ποσότητες νερού.     
     Τα νερά της βροχής έφεραν από τα καλλιεργημένα χωράφια που βρίσκονται στην περίμετρο των Αλυκών μεγάλες ποσότητες λιπασμάτων (νιτρικών και φωσφορικών αλάτων) που σε συνδυασμό με απόρριψη όμβριων νερών μολυσμένων με λύματα ή και παράνομης απόρριψης λυμάτων από περιοχές της πόλης της Λάρνακας αλλά και της Αραδίππου, προκάλεσαν το φαινόμενο του ευτροφισμού (πρασινάδα) στις Αλυκές. Για να περιοριστούν τέτοια προβλήματα που επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία των λιμνών πρέπει να απαγορευτεί από το αρμόδιο Υπουργείο η χρήση λιπασμάτων στα χωράφια γύρω από τις Αλυκές και να επισπευτεί η σύνδεση των αποχετευτικών συστημάτων των υποστατικών που βρίσκονται γύρω από την Αλυκή με το κεντρικό σύστημα επεξεργασίας λυμάτων.

Είναι απ’όλους αποδεκτό ότι οι ανθρώπινες επεμβάσεις που έγιναν στις Αλυκές της Λάρνακας είναι πολλές. Καλό θα ήταν να μην κάνουμε άλλα λάθη και να διαφυλάξουμε ότι μας απέμεινε, αφού οι αλυκές αποτελούν σημαντικό περιβαλλοντικό κεφάλαιο τόσο για την πόλη και το νησί μας όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου